Търсене
Търси Разширено
 
Марки
 

 
Партньори
 
Време

Дата:
Tuesday 07th July 2015

Време:
4:37 am

 
Количка
0 продукта
 
Препоръчани
Алабаш Алабаш
1.00лв.  
Грах Ран 1 Грах Ран 1
1.20лв.  
Грах Скинадо Грах Скинадо
1.20лв.  
Дайкон Дайкон
1.60лв.  
Зеле Зеле
1.00лв.  
Зеле Зеле
1.00лв.  
Зеле Зеле
1.00лв.  
Зимна ряпа Зимна ряпа
1.00лв.  
Зимна ряпа Зимна ряпа
1.00лв.  
Зимна ряпа Зимна ряпа
1.00лв.  
 
 

Царевица

Царевица
Натиснете върху снимката за по-голям размер
Цена: 6.50лв.
Наличност: В наличност
Модел: Кнежа 613 в пакети по 1 кг
Средна оценка: Продуктът няма оценка

Количество: Поръчайте

Кнежа 613
Простолинеен хибрид. Вегетационен период 130-135 дни. Хибридът има здраво, небратящо стъбло, устойчив е на полягане, със средна височина 250-255 см. Кочаните са цилиндрични, със средна дължина 24-26 см., брой на редовете 16-18. Вретеното е червено. Теглото на един кочан е 380-450 гр. Зърното е зъбовидно. Теглото на 1000 зърна е 370 гр. Висока продуктивност при поливни и неполивни условия. Добивите варират от 1000 до 1500 кг/дка. Оптимална гъстота на отглеждане 4000 р/дка при неполивни условия и 5500 р/дка при напояване.

 

 

 

 


 

Отглеждане на царевица - технология

Отглеждане на царевица Царевицата е важна продоволствена, фуражна и техническа култура. Отглежда се царевица главно за зърно, което се отличава с висока хранителна стойност и се използува за различни цели, но главно като храна на животните.

Царевицата развива голяма надземна маса, която може да се изполва за храна на селскостопанските животни в зелено състояние или силажирана. Един от недостатъците й е ниското съдържание на белтъчини в зърното (7-9,5%). Създадени са форми с високо съдържание на протеин (20%), но те са нискодобивни.

Царевицата е топлолюбива култура. Стопански тя не е сухоустойчива и не се получават високи добиви без напояване. Предявява големи изисквания към почвата.

Фазите 2-3 листа и 6-7 листа са критични за получаването на висок добив от царевица. Критични по отношение на влагата са и периодите на изметляването, цъфтежа и наливането на зърното.

Предшественици подходящи за отглеждане на царевица

Царевицата понася краткотрайно отглеждане след себе си при поливни условия. Най-подходящи предшественици за отглеждане на царевица са едногодишните и многогодишните бобови култури. Добри нейни предшественици са пшеницата и ечемикът. Те са и основни предшественици за отглеждане на царевицата в нашата страна.

Обработка на почвата отглеждане на царевица

Веднага след прибирането на пшеницата и ечемика се извършва оран на 18-20 см при по-леките почви и на 20-25 см при тежките почви. След люцерна се извършва лющене на 6-8 см (за подрязване на кореновите шийки) и 10-15 дни след това - оран на дълбочина 20-25 см. Изораните площи се поддържат чисти, в зависимост от заплевеляването, чрез дискуване и култивиране.

Предсеитбената подготовка през пролетта най-често се свежда до 1-2 плитки обработки - брануване и култивиране.

Торене на царевицата

Царевицата реагира на торене с оборски тор. При отглеждане на царевица при неполивни условия трябва да се внасят по 2-3 тона оборски тор на декар, а при поливни 3-4 тона, преди извършването на оранта.

Торовите норми при царевицата се определят в зависимост от предшественика, запасеността на почвата с хранителни вещества, планувания добив, климатичните условия и начина на отглеждане. Примерни норми за нашите условия при неполивни условия са 9-14 кг N, 4-6 кг, Р2О5 и 4-6 кг К2О на декар, а при поливни - съответно 20-26, 10-14 и 8-10 кг на декар.

Фосфорните и калиевите торове се внасят преди оранта. Азотните торове при неполивни условия се внасят преди сеитбата на царевицата, а при поливни - 1/2 предсеитбено и 1/2 като подхранване.

Добри резултати се получават от торене на карбонатни черноземи и смолници с цинк, а на сиви горски почви с молибден.

Сеитба на царевица

За сеитба на царевица се използуват калибрирани и обеззаразени семена от хибриди, най-подходящи за отглеждане в даден район. Царевицата се засява, когато на 10 см дълбочина почвата трайно се затопли до 10-12°С. Това за нашата страна е от 5 април до 5-10 май.

Царевицата се засява пунктирано, редово с 6-8-редови пневматични сеялки при междуредие 70 см. Разстоянието между растенията вътре в реда зависи от начина на отглеждане и от хибрида и е от 20 до 30 см. Дълбочината на засяване е 6-8 см.

Гъстотата на посева (5000-7000 растения на декар) е един от главните фактори, определящи величината на добива. Тя зависи от хибрида, условията на отглеждане и други фактори. Сеитбената норма в килограми на декар е 1, 5-2 и рядко над 2.

Грижи през вегетацията на царевицата

Грижите за царевицата през вегетацията се състоят в борбата срещу плевелите, подхранване при поливни условия, напояване, борба с болестите и неприятелите.

Механичната борба с плевелите се свежда до брануване и окопаване. Може да се извършат две бранувания в зависимост от заплевеляването, първото - няколко дни след сеитбата, а следващото до фаза 3-и - 5-и лист. Първото окопаване се извършва на дълбочина 10-12 см във фаза 3-и - 5-и лист, второто след 10-15 дни на дълбочина 8-10 см.

Напояването е най-ефективното мероприятие за повишаване на добивите от царевицата. Влажността на почвата до изметляване трябва да се поддържа в границите 70-75% от ППВ, по време на изметляване и цъфтеж - 80-85% от ППВ и след това - 70-75% от ППВ. При нормални години това се постига с 3-4, а в сухи години - с 4-6 поливки в зависимост от почвения тип. Поливната норма е в границите на 60-80 м3 вода на декар и зависи от начина на напояване.

Прибиране на царевицата

Царевицата се прибира напълно механизирано и се извършва по три начина - на кочани, на зърно и целорастенийно.

На кочани царевицата се прибира до края на пълна зрелост при влажност до 25%. На зърно царевицата се прибира със зърнокомбайни, снабдени с адаптери в пълна зрелост при влажност 12-18%. Напоследък се осъществява прибирането на зърно при висока влажност - 30-35%.

 

източник: http://agrosaveti.com/

 

Царевица - как да получим високи добиви?


ЦаревицаЦаревицата е важна зърнено фуражна и продоволствена култура. Има редица лимитиращи добивите от царевица фактори, които определят икономическата ефективност от отглеждането и. Пазарът у нас предлага голямо разнообразие от хибридни сортове царевица. Това налага производителите да познават добре техните качества и агрометеорологичните условия в района, където ще ги отглеждат. 

Как да изберем най-подходящите хибриди царевица?

Необходимо е да се отчитат агроклиматичните ресурси в отделните части на страната - сума на ефективни температури, сума на валежи, запасеност на почвата с азот, фосфор, калий, микроелементи и др.

Най-подходящи условия за отглеждане на царевица има в Дунавската равнина, Тракийската низина, южното Черноморие, долините на реките Места, Струма и Арда. В тези райони сумата на ефективните температури е над 1700 градуса, а валежите през вегетацията варират от 200-400 мм. Има и други места в България, където условията са добри за отглеждане на царевица. Такива са Северното Черноморие, Лудогорието, предпланинските райони на Стара планина и Средна гора, където сумата на ефективните температури е около 1400 градуса, валежи от 200 до 500 мм.

В останалите райони от страната, където сумата от ефективните температури е от 900-1100 градуса трябва да се отглеждат ранни хибриди от група (290-310 FAO). Те са с по-къса вегетация, добра поносимост към засушаване и високи температури.

Какво трябва да направим за да намалим влиянието на сушата и да получим високи добиви от царевица?

  1. Нужно е да се изтегли по-рано датата за сеитба. Така растенията могат да използват зимните запаси и падналите през ранна пролет валежи. Важно е да се знае, че прекалено ранната сеитба може да доведе до риск от измръзване и гниене на семената и пониците.
  2. В засушливи условия по-редките посеви (с около 10% от оптимума за съответната група по рано зрелост) дават обикновено по-висок добив от царевица.
  3. Задължително е да се отглеждат не по-малко от два хибрида царевица с различна група по FAO - ранен и късен.
  4. Ако изберете един хибрид е необходимо сеитбата да се извърши разделно на два, три пъти. Това се прави с цел да не съвпадне периодът на засушаване с периода на цъфтеж и оплождане в целия посев.
  5. Да проведем качествено борбата срещу плевелите. Наличието на силна заплевеленост може да намали добива почти до 100% - особено при по-тежък плевелен състав (паламида, балур). Необходимо е да се прилага както механична, така и химическа борба с подходящи хербициди за царевица в зависимост от типа почва и плевелния състав.

 

източник: http://agrosaveti.com/

Добавете коментар
Вашето име:


Вашият коментар: забележка: HTML не се подържа!

Оценка: Лош            Добър

Въведете кода от картинката:

Няма допълнителни картинки за този продукт.
Етикети Царевица,
Посетете Agrokick.com в ShopMania