Търсене
Търси Разширено
 
Марки
 

 
Партньори
 
Време

Дата:
Sunday 22nd January 2017

Време:
1:36 am

 
Количка
0 продукта
 
Препоръчани
Алабаш Алабаш
1.00лв.  
Бамя Бамя
1.00лв.  
Грах Ран 1 Грах Ран 1
1.20лв.  
Грах Скинадо Грах Скинадо
1.80лв.  
Дайкон Дайкон
1.60лв.  
Зеле Зеле
1.00лв.  
Зеле Зеле
1.00лв.  
Зеле Зеле
1.00лв.  
Зимна ряпа Зимна ряпа
1.00лв.  
5 от възможни 5 звезди!
Зимна ряпа Зимна ряпа
1.00лв.  
 
 

Царевица

Царевица
Натиснете върху снимката за по-голям размер
Цена: 6.50лв.
Наличност: В наличност
Модел: Кнежа 613 в пакети по 1 кг
Средна оценка: Продуктът няма оценка

Количество: Поръчайте

Кнежа 613
Простолинеен хибрид. Вегетационен период 130-135 дни. Хибридът има здраво, небратящо стъбло, устойчив е на полягане, със средна височина 250-255 см. Кочаните са цилиндрични, със средна дължина 24-26 см., брой на редовете 16-18. Вретеното е червено. Теглото на един кочан е 380-450 гр. Зърното е зъбовидно. Теглото на 1000 зърна е 370 гр. Висока продуктивност при поливни и неполивни условия. Добивите варират от 1000 до 1500 кг/дка. Оптимална гъстота на отглеждане 4000 р/дка при неполивни условия и 5500 р/дка при напояване.

 

 

 

 


 

Отглеждане на царевица - технология

Отглеждане на царевица Царевицата е важна продоволствена, фуражна и техническа култура. Отглежда се царевица главно за зърно, което се отличава с висока хранителна стойност и се използува за различни цели, но главно като храна на животните.

Царевицата развива голяма надземна маса, която може да се изполва за храна на селскостопанските животни в зелено състояние или силажирана. Един от недостатъците й е ниското съдържание на белтъчини в зърното (7-9,5%). Създадени са форми с високо съдържание на протеин (20%), но те са нискодобивни.

Царевицата е топлолюбива култура. Стопански тя не е сухоустойчива и не се получават високи добиви без напояване. Предявява големи изисквания към почвата.

Фазите 2-3 листа и 6-7 листа са критични за получаването на висок добив от царевица. Критични по отношение на влагата са и периодите на изметляването, цъфтежа и наливането на зърното.

Предшественици подходящи за отглеждане на царевица

Царевицата понася краткотрайно отглеждане след себе си при поливни условия. Най-подходящи предшественици за отглеждане на царевица са едногодишните и многогодишните бобови култури. Добри нейни предшественици са пшеницата и ечемикът. Те са и основни предшественици за отглеждане на царевицата в нашата страна.

Обработка на почвата отглеждане на царевица

Веднага след прибирането на пшеницата и ечемика се извършва оран на 18-20 см при по-леките почви и на 20-25 см при тежките почви. След люцерна се извършва лющене на 6-8 см (за подрязване на кореновите шийки) и 10-15 дни след това - оран на дълбочина 20-25 см. Изораните площи се поддържат чисти, в зависимост от заплевеляването, чрез дискуване и култивиране.

Предсеитбената подготовка през пролетта най-често се свежда до 1-2 плитки обработки - брануване и култивиране.

Торене на царевицата

Царевицата реагира на торене с оборски тор. При отглеждане на царевица при неполивни условия трябва да се внасят по 2-3 тона оборски тор на декар, а при поливни 3-4 тона, преди извършването на оранта.

Торовите норми при царевицата се определят в зависимост от предшественика, запасеността на почвата с хранителни вещества, планувания добив, климатичните условия и начина на отглеждане. Примерни норми за нашите условия при неполивни условия са 9-14 кг N, 4-6 кг, Р2О5 и 4-6 кг К2О на декар, а при поливни - съответно 20-26, 10-14 и 8-10 кг на декар.

Фосфорните и калиевите торове се внасят преди оранта. Азотните торове при неполивни условия се внасят преди сеитбата на царевицата, а при поливни - 1/2 предсеитбено и 1/2 като подхранване.

Добри резултати се получават от торене на карбонатни черноземи и смолници с цинк, а на сиви горски почви с молибден.

Сеитба на царевица

За сеитба на царевица се използуват калибрирани и обеззаразени семена от хибриди, най-подходящи за отглеждане в даден район. Царевицата се засява, когато на 10 см дълбочина почвата трайно се затопли до 10-12°С. Това за нашата страна е от 5 април до 5-10 май.

Царевицата се засява пунктирано, редово с 6-8-редови пневматични сеялки при междуредие 70 см. Разстоянието между растенията вътре в реда зависи от начина на отглеждане и от хибрида и е от 20 до 30 см. Дълбочината на засяване е 6-8 см.

Гъстотата на посева (5000-7000 растения на декар) е един от главните фактори, определящи величината на добива. Тя зависи от хибрида, условията на отглеждане и други фактори. Сеитбената норма в килограми на декар е 1, 5-2 и рядко над 2.

Грижи през вегетацията на царевицата

Грижите за царевицата през вегетацията се състоят в борбата срещу плевелите, подхранване при поливни условия, напояване, борба с болестите и неприятелите.

Механичната борба с плевелите се свежда до брануване и окопаване. Може да се извършат две бранувания в зависимост от заплевеляването, първото - няколко дни след сеитбата, а следващото до фаза 3-и - 5-и лист. Първото окопаване се извършва на дълбочина 10-12 см във фаза 3-и - 5-и лист, второто след 10-15 дни на дълбочина 8-10 см.

Напояването е най-ефективното мероприятие за повишаване на добивите от царевицата. Влажността на почвата до изметляване трябва да се поддържа в границите 70-75% от ППВ, по време на изметляване и цъфтеж - 80-85% от ППВ и след това - 70-75% от ППВ. При нормални години това се постига с 3-4, а в сухи години - с 4-6 поливки в зависимост от почвения тип. Поливната норма е в границите на 60-80 м3 вода на декар и зависи от начина на напояване.

Прибиране на царевицата

Царевицата се прибира напълно механизирано и се извършва по три начина - на кочани, на зърно и целорастенийно.

На кочани царевицата се прибира до края на пълна зрелост при влажност до 25%. На зърно царевицата се прибира със зърнокомбайни, снабдени с адаптери в пълна зрелост при влажност 12-18%. Напоследък се осъществява прибирането на зърно при висока влажност - 30-35%.

 

източник: http://agrosaveti.com/

 

Царевица - как да получим високи добиви?


ЦаревицаЦаревицата е важна зърнено фуражна и продоволствена култура. Има редица лимитиращи добивите от царевица фактори, които определят икономическата ефективност от отглеждането и. Пазарът у нас предлага голямо разнообразие от хибридни сортове царевица. Това налага производителите да познават добре техните качества и агрометеорологичните условия в района, където ще ги отглеждат. 

Как да изберем най-подходящите хибриди царевица?

Необходимо е да се отчитат агроклиматичните ресурси в отделните части на страната - сума на ефективни температури, сума на валежи, запасеност на почвата с азот, фосфор, калий, микроелементи и др.

Най-подходящи условия за отглеждане на царевица има в Дунавската равнина, Тракийската низина, южното Черноморие, долините на реките Места, Струма и Арда. В тези райони сумата на ефективните температури е над 1700 градуса, а валежите през вегетацията варират от 200-400 мм. Има и други места в България, където условията са добри за отглеждане на царевица. Такива са Северното Черноморие, Лудогорието, предпланинските райони на Стара планина и Средна гора, където сумата на ефективните температури е около 1400 градуса, валежи от 200 до 500 мм.

В останалите райони от страната, където сумата от ефективните температури е от 900-1100 градуса трябва да се отглеждат ранни хибриди от група (290-310 FAO). Те са с по-къса вегетация, добра поносимост към засушаване и високи температури.

Какво трябва да направим за да намалим влиянието на сушата и да получим високи добиви от царевица?

  1. Нужно е да се изтегли по-рано датата за сеитба. Така растенията могат да използват зимните запаси и падналите през ранна пролет валежи. Важно е да се знае, че прекалено ранната сеитба може да доведе до риск от измръзване и гниене на семената и пониците.
  2. В засушливи условия по-редките посеви (с около 10% от оптимума за съответната група по рано зрелост) дават обикновено по-висок добив от царевица.
  3. Задължително е да се отглеждат не по-малко от два хибрида царевица с различна група по FAO - ранен и късен.
  4. Ако изберете един хибрид е необходимо сеитбата да се извърши разделно на два, три пъти. Това се прави с цел да не съвпадне периодът на засушаване с периода на цъфтеж и оплождане в целия посев.
  5. Да проведем качествено борбата срещу плевелите. Наличието на силна заплевеленост може да намали добива почти до 100% - особено при по-тежък плевелен състав (паламида, балур). Необходимо е да се прилага както механична, така и химическа борба с подходящи хербициди за царевица в зависимост от типа почва и плевелния състав.

 

източник: http://agrosaveti.com/

Добавете коментар
Вашето име:


Вашият коментар: забележка: HTML не се подържа!

Оценка: Лош            Добър

Въведете кода от картинката:

Няма допълнителни картинки за този продукт.
Етикети Царевица,
Посетете Agrokick.com в ShopMania